Kan 'k er zelf iets aan doen? Blijf bewegen | Relais pour la Vie

Kan 'k er zelf iets aan doen? Blijf bewegen

Move for a better life

Philip T’Syen (34 jaar) schreef zich als eerste Vechter van Umicore Olen in voor Levensloop op18 en 19 april. In het najaar van 2016 werd bij Philip kanker vastgesteld. Anderhalf jaar lang onderging hij de ene chemo en bestraling na de andere. Op het einde volgde een stamceltransplantatie.In mei 2019 (2,5 jaar na zijn diagnose) ging hij stap voor stap terug aan het werk.

Vandaag blikt Philip met ons terug op zijn strijd en het belang van initiatieven zoals Levensloop.

Philip, je hebt je kanker ‘overwonnen’. Hoe kijk jij terug op die periode?

Philip: “Iedereen beleeft die periode anders. Ik vat het meestal samen als een onaangename ervaring in een aangename omgeving. Overal waar ik geweest ben, werd ik met de beste zorgen omringd. Uiteraard heb ik veel mindere dagen gehad, maar heb het geluk gehad dat ik enkel tijdens de transplantatie aan het bed gekluisterd was.Tot op vandaag is het mentale aspect mijn grootste uitdaging. Je lichaam verandert en je loopt continu tegen je grenzen aan. Tot mijn frustratie was ik ook 20 kilo bijgekomen.Als ik zie wat ik vandaag opnieuw kan, heb ik het gevoel dat ik terug op de goede weg ben.Maar ik besef zeer goed dat ik jammer genoeg nooit zo sportief en actief meer kan zijn als voorheen.”

Philip: “Durf jezelf centraal stellen en zoek naar manieren die het voor jou draaglijk maken. En weet dat dit voor iedereen anders is. Zelf ben ik er van overtuigd dat een positieve instelling doorslaggevend kan zijn. Ik heb altijd geprobeerd om mijn dagelijkse portie beweging en sociaal contact te onderhouden. Daarom draag ik initiatieven zoals Levensloop een warm hart toe. Want Levensloop draait net om samen buiten te komen en te bewegen: vechters, familieleden, vrienden en collega’s onder elkaar. Het maakt ook niet uit hoeveel rondjes je wandelt, loopt of fietst. Iedereen doet wat hij kan én wanneer het hem past.”

Met Levensloop zamelt de Stichting tegen kanker ook geld in voor de strijd tegen kanker.Waarom vind jij het belangrijk dat er geld ingezameld wordt?

Philip: “Ik heb van dichtbij gezien wat sommige onderzoeken en behandelingen kosten: honderden euro’s voor één dag chemo of duizenden euro’s voor een transplantatie. Geloof me, dan ben je zeer blij dat er een sociale zekerheid en hospitalisatieverzekering bestaat. Met het ingezamelde bedrag kan men onderzoek doen om geneesmiddelen in de toekomst goedkoper te maken. Ook tal van organisaties die kankerpatiënten ondersteunen, kunnen dankzij het ingezamelde bedrag veel meer betekenen. Een professionele en warme ondersteuning is immers zo belangrijk: tijdens én na de behandeling.”

Motivez vos amis à soutenir le Relais pour la Vie via vos réseaux sociaux